Интересно за народните танци е, че те не са се появявали просто като случайна хрумка за поредица от стъпки. В много случаи те са вънзиквали като отражение на някаква дейност от бита или труда на хората. Така вероятно е било и с хорото Шира, за което има различни "легенди".
Една от тях свързва наименованието на хорото с гроздовия сок, от който се прави виното - шира. В миналото, по време на гроздобер, когато големите кръгли съдове - шарпани, били напълнени догоре с грозде, вътре влизали боси няколко души (най-често моми) и започвали да го тъпчат със ситни стъпки. Под специален чучур се поставял друг дървен съд – гердел, където изтичала ширата и поемала пътя към бъчвите в избата. Както се досещате, такива бързи ситни стъпки, с които мачкали гроздето, има и в хорото Шира.
Как се играе хорото Шира
Шира се среща в различни варианти. Може да се играе разделно или смесено от мъже и жени. Участниците в хорото се залавят за длани и изпълняват широки махове с ръцете напред и назад. Хорото става особено забавно, когато се изпълнява в двете посоки – с широки движения вдясно и вляво. Тези придвижвания се изпълняват с голяма широта и подскочно, докато играта на място е с по-ситни стъпки. Тактовият размер на Ширата е 2⁄4, където един такт се брои равномерно „раз-и-два-и“. Темпото е бързо. Ето вариант на хорото Шира стъпка по стъпка.

В това изпълнение може да видиш описаното хоро нагледно и да се насладиш на красотата и настроението, което носи.